Gök Gürültülü

BAŞKAN YAVUZ’UN OSMANLI HAFTASI MÜNASEBETİYLE YAZILI MESAJI

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, “Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun 719.yılı dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.
Başkan Yavuz yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Yüce Osmanlı Devleti 1299-1922 yılları arasında 623 yıl varlığını sürdürmüş ve Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresini gerçekleştirmeye çalışmış, Askeri, Siyasi ve İktisadi gücünün yanı sıra sosyal hayatta da dünyaya örnek medeniyet sunmuş, dünyanın en büyük Türk İslam Devletidir.

Osmanlı Devleti, Oğuzların Kayı boyundan gelen Osman Gazi tarafından 1299 yılında Bilecik ilinin Söğüt kasabasında kuruldu. Bir beylikten devlet ve imparatorluk kuran Osmanlılar; Kuruluş, Yükseliş, Duraklama, Gerileme ve Çöküş dönemlerini 623 yıl içinde tarih sahnesinde yaşayarak isimlerini, medeniyetlerini Dünya tarihine altın harflerle yazdırdılar. Osmanlı Devleti, 1299 yılında zor şartlar altında birçok Anadolu Beyliği arasından 400 çadırlık bir beylikten imparatorluğa uzanan süreçte Doğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’ya kadar topraklarını genişletmiş ve himayesi altındaki devletlerle birlikte yaklaşık, 25 milyon km2 toprağa 623 yıl boyunca sahip olmuştur. Günümüzde dünyanın gelişmiş büyük ülkeleri halen Osmanlı medeniyetinin sırlarını aramaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu padişahları Osmanlı hanedanından 36 padişah olup 1299-1922 yılına kadar 623 yıl hüküm sürmüştür. Osmanlı Devleti, Türk Örf ve Adetlerini ve İslam Kültürünün yükümlülüklerini doğrudan alarak; Din, Dil, Irk ayrımı yapmadan birçok devleti ve milleti hâkimiyeti altında tutmayı başarmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu 3 kıtada hüküm sürmüş, dünya siyasetini belirlemiştir. Devletin resmi dili Türkçedir. Din olarak İslamiyet olmakla birlikte semavi dinlerden Musevilik ve Hıristiyanlık da hoş görü ortamı yaratılarak yaşanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu adalet düzeni üstünlüğü ve insanlık prensibini her alanda uygulayıp, tarihteki örnek medeniyetlerden birisini kurarak yaşamış, Cihan padişahları, devlet adamları yetiştirmiş ve Cihan hâkimiyeti mefkûresini gerçekleştirmeye çalışmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlının Küllerinden doğmuş olup yapı olarak Osmanlının devamıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuranlar Osmanlının torunlarıdır. Her yıl 27 Ocakla başlayan Hafta, Osmanlı Haftası olup bu hafta içerisinde ecdadımızın tarihine, eserlerine ve medeniyetine sahip çıkma, Osmanlıyı anlama ve bilgilenme haftasıdır.

Bundan 719 yıl öncesi Söğütten dünyaya dalga dalga büyüyerek yayılan Osmanlının hoş görüsü ve adaleti, Anadolu’da barış; Balkanlarda huzur; Orta doğuda istikrarın hakim olduğu Osmanlı imparatorluğu yönetiminin insanlığa saygı ve sevgiyle harmanladığı bir huzur ve kardeşlik dönemi yaşatmıştır.

Osmanlı Devletinin Beylikten İmparatorluğa uzanan ihtişamlı yolunun başlangıcı olan 27 Ocak 1299 un 719. Yıl dönümünü en içten duygularla kutluyorum.

Ayhan YAVUZ
Kırıkhan Belediye Başkanı