Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 33 °C
Hafif Yağmurlu

KIRIKHAN’DA KAYI BOYU DAMGALI MEZARLAR BULUNDU

KIRIKHAN’DA KAYI BOYU DAMGALI MEZARLAR BULUNDU

MKÜ Yrd. Doç. Dr. Mine Temiz, Kırıkhan’a bağlı Narlıhopur Mahallesi’nde Kayı Boyu damgalı mezar taşları bulunduğunu söyledi.
Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Narlı Narlıhopur Mahallesi’nde tarihi Kayı Boyu damgalı mezar taşları, mezarlar ve tarihi sütunlar bulundu.
Narlıhopur Türkmen mezarlığında yapılan incelemelere Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Temel Aday, Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, MKÜ Yrd. Doç. Dr. Mine Temiz, ve basın mensupları katıldılar.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ) görevli Yrd. Doç. Dr. Mine Temiz, Narlı Höbür Mahallesi’ndeki ve halk arasında toplu Türkmen mezarlığı olarak bilinen alanda ‘Kayı Boyu’ damgalı mezar taşları ve tarihi sütun kalıntıları bulunduğunu ifade etti.

Dr.Mine Temiz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Kayı Boyu damgalı mezar taşları bulunan alandaki Türkmen mezarlıklarında tescil çalışmaları yürüttüğünü hatırlatarak, “Anlaşılıyor ki eski Türk boyları bu bölgeyi yaylak, kışlak, geçiş güzergahı olarak kullanıp bu mezarlığı da vefat edenleri gömmek için kullanmışlar ve mezar taşlarına da Kayı boylarına ait damgalarını vurmuşlar.
Bu işaretlerin ve damgaların zamansızlığı nedeniyle tarih vermek zor olsa da yakın bir zaman önce Aktepe keşfedilen tarihi Türkmen Mezarlığı için de daha önce belirttiğimiz gibi buradaki gömünün de çok erken devirlerden itibaren Anadolu’daki ilk Türk akınlarından itibaren kullanılmış olabileceği görüşündeyim. Bu alanda yapılacak olan çalışmalar ve incelemelerden sonra daha net bilgi sahibi olacağız” dedi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.