Açık

KIRIKHAN KÜLTÜR ve SANAT DERNEĞİ’NİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kırıkhan Kültür ve Sanat Derneği’nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın katılımı ile gerçekleştirildi.
Yıllardır özlemi çekilen ve büyük bir eksiklik olarak bilinen Kırıkhan Kültür ve Sanatı’nı yakından ilgilendiren Sivil Toplum Kuruluşu nihayet açıldı.

Kaymakam Mustafa Erkayıran ile Belediye Başkanı Ayhan Yavuz’un desteğiyle oluşturulan Geçici Yönetim Kurulu Haziran başında aldığı dernekleşme çabalarını sonuçlandırarak resmi açılışını 30 Eylül günü düzenlediği bir etkinlikle yaptı.

Açılış Törenine; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı sn.Hüseyin Yayman, Hatay Vali Yardımcısı sn.Mahmut Hersanlıoğlu, Kırıkhan Kaymakamı sn.Mustafa Erkayıran, Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Kırıkhan Kültür Sanat Derneği Başkanı Hüseyin Celil ve Dernek Yönetimi, Gazeteci Yazar A.Vasi Köse, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Ak Parti ilçe Başkanı Ö.Ayhan Şıhça, MHP İlçe Başkanı Erhan Yavuzyılmaz, CHP İlçe Başkanı İsmail Savaşır, Ak Parti Teşkilat Başkanı Garip Havalı, Ak Parti Kırıkhan İlçe Teşkilatı, Ak Parti Koordinatörü İbrahim Cihangir, Ak parti Kadın ve Gençlik Kolları, Hayad Yön.Kur.Bşk.Rahmi Vardı, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Nurettin Dükkancı, Ülkü Ocakları Başkanı, Ziraat Odası ve Ticaret Odası Başkanları ve yönetimi, Kırıkhan STK Temsilcileri, Kırıkhan’lı Şair ve Yazarlar, Basın Mensupları ile vatandaşlarımız katıldılar.

Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Hüseyin Celil, törende yaptığı konuşmasında bir toplumun geçmişinin manevi değerler olduğunu belirterek, “Bu maddi manevi değerleri korumak gelecek nesillere yazılı olarak kalıcılığı sağlamak her toplumun kendi kültürü ve sanatını korumak zorundadır” dedi.

Turizm Kültür ve Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise Hatay’da çok büyük hizmetler yapılacağını ifade ederek, Toplumların Kültür ve Sanatta bir araya gelmesi halinde hiç bir gücün milletimizin gücünün önüne geçemeyeceğini bunun içinde Halkımızın etnik köken, dil, din mezhep ayrımı yapmadan herkesin bu vatan toprağı üzerinden Birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini” belirtti. “Kültür Han Projesi Türkiye’nin en büyük projesidir” diyen Bakan yardımcısı Yayman; “Türkiye’nin en büyük Kültür Hanı’nı Kırıkhan’a kazandırdık, Kültür Han projesi ihale aşamasına geldi ve yakın bir tarihte temeli atılacak. Bu proje 25 milyon lira. Belediye Başkanımız Ayhan Yavuz’un bu büyük projede çok büyük emekleri var kendisine de sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. İhale süreci başlamak üzere çok uzun meşakkatli yolları aşarak bu noktaya gelindi. İnşallah çok büyük bu Kültür Han eserimizi de beraber açarız. ” diye konuştu. Ayrıca Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman; “Kurtuluş İlkokulu’nun, diğer deyimle Sarı Okul’un restorasyonu ile ilgili projenin de yakında hayata geçirileceğini, Hatay Müzesinin dünyanın en büyük müzesi olmaya aday olduğunu” ifade etti.

Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran Kırıkhan’daki Kültürel ve Sanatsal etkinlikleri yerine getirecek sivil toplum kuruluşunun işlevini yerine getirerek gelecek nesillere aktarmasını ve sanat ve kültürüne katkı sağlamasını temenni ettiğini ifade etti.

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, dernek çalışmalarından duyduğu sevinci dile getirerek “Kırıkhan Kültür ve Sanatını bilen son nesil olan dernek yöneticilerinin gelecek nesillere 150 yıllık gelenek ve görenekleri, kültür ve aşıklık sanatını aktaracağına inandığını ve güvendiğini dile getirerek “Belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını” ifade etti. Ayrıca Belediye Başkanı Ayhan Yavuz MKÜ Rektörü Prf.Doç.Dr. Hasan Kaya’ya plaketini vermesinden sonra Rektör Kaya’dan Kırıkhan için bir Fakülte sözü aldı.

Açılış töreni sonrasında Dernek binasının gezilmesi ve parkta bir süre istirahatten sonra Şehit Gülşah Güler Sosyal Tesisi’nde, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Arı, Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu, Yrd. Doç. Dr. Sacit Uğuz’un katıldığı “Kırıkhan Kültür ve Sanatı’nda Aşıklık Geleneğinin Kırıkhan Kültür ve Sanatına Etkileri” konulu panel düzenlendi.

Sefil Molla’nın yazdığı ve Kırıkhan Dernek Başkanı Hüseyin Celil’in okuduğu şiirden sonra Dörtyol’dan gelen Şair dostumuz Emin Can, Dörtyol eski Belediye Başkanı Mehmet Ocak, Halk ozanı Mustafa Cengiz, Yayladağı’ndan Şair Selahattin Kıssacık, Kırıkhanlı Halk Ozanı Mehmet Doğan, Adnan Önder, Mehmet Köse (Karahoca), Şair Muhittin Alaca’nın şiir okumasıyla süren etkinliğin önümüzdeki dönemde farklı bir şekildi sürdürülmesi konusunda konuşmalar yapıldı ve Panel, katılımcı misafirler ile Derneğin açılmasında emeği geçenlere plaket verilmesiyle son buldu.