KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR
24.11.2015
Belediye Başkanı Ayhan Yavuz ‘’ 25 Kasım Kadına yönelik şiddeti Kınama Günü ‘’ dolayısıyla yayınladığı mesaj.
Kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası Mücadele günü 1999 Yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda fedakârlık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile 25 Kasım ilan edildi. Tüm dünya kadınları 25 Kasım gününü kadına yönelik şiddeti kınama günü kabul edip her yıl kadına yönelik şiddete hayır diyor.
25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası mücadele ve dayanışma günüdür.
Şiddet psikolojik faktörler ile dış çevre arasındaki etkileşimin bir sonucu olarak kadınlar çok çeşitli nedenler yüzünden şiddete maruz kalmaktadır. Kadına karşı uygulanan şiddetin temelinde farklı sebepler vardır. Uyuşturucu yâda alkol tüketimi, kıskançlık, ruhsal travmalar, aldatma, yoksulluk ve benzeri pek çok neden kadına yönelik şiddet arasındadır.
Kadına yönelik bütün dünyada en yaygın insanlık hakkı ihlalleri arasındadır. Kadına Şiddetin kaynağında toplumun her yanında izlerini görebileceğimiz erkek egemenliğidir. Erkeklerin egemenliklerini tehdit altında görmeleri yâda egemenliklerini güçlendirmek istemeleri, şiddet davranışına yol açıyor.
Şiddet fiziksel yaralanmaların yanında korku, yetersizlik duygusu özgüven eksikliği travmalar ile Psikolojik davranış bozuklukları oluşturmaktadır. Şiddetin çeşitleri ise psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, sözel şiddet, fiziksel şiddet, aile içi şiddet gibi türleri vardır.
Şiddetin türleri arasında yer alan kadına yönelik şiddet ise cinsiyete dayanan kadını inciten o’na zarar veren, Fiziksel ruhsal hasarla sonuçlanan toplum içerisinde ya da özel yaşamında o’na baskı uygulanması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranıştır, kadına şiddet.
Kadınlar bir toplumun en temel yapı taşları arasında olduğundan, o toplumda kadına ne şekilde davranıldığını, kadının sahip olduğu haklar, kadına verilen değer, kadına şiddete maruz kalması durumunda uygulanacak yaptırımlar ve kadının nasıl korunduğu o toplumun gelişmişlik seviyesinin çözümüne önem kazandıracaktır.
Ulusların uygarlık düzeni öğrenilmesi için toplumdaki kadının durumuna bakılması gerekir.
Birleşmiş Milletler kadına karşı, her türlü ayrımcalığın önlenmesi, sözleşmesinde Devletlerin politik, sosyal, ekonomik ve kültürel sahalar başta olmak üzere bütün alanlarda kadınla erkeklerle, insan hakları ve temel özgürlüklerinde eşit olarak yararlanmalarında ve bu hakların, garanti etmelerini, ilaveten kadınların tam gelişmesini ve ilerlemesini sağlamak için bütün uygun önlemleri almaları gerektiğini hükme bağlamıştır.
İnsanların biraz daha katacağı 25 Kasım İnsanlık için önemli bir gündür. Dünya üzerinde Kadın ve erkeğin birbirlerinin desteklerine ihtiyacı vardır. Birbirimize düşman gibi bakmaktan vazgeçip, kadın ya da erkek olmaktan vazgeçip, insan olalım. Desteklesin erkekler kadınları, tıpkı kadınların birçok kez desteklediği gibi. Bu cehaleti yok ederek insanlık tarihine geçecek gün olsun.
Hz. Muhammed (s.a.v) İnsanlık âleminin olmazsa olmazı konumunda olan kadına gereken değeri ve önemi vermiş, kadını onurlu bir kul, Salih bir insan, kendisi ile cennetin kazanıldığı bir anne, güven ve huzura verildiği bir eş, adalet ile davranılması gereken bir evlat olarak görmüştür.
Kadına şiddet uygulayıp gücünüzü ezen rezil insan örneği olmayalım. Bugün vesilesi ile ‘’ Cennet anaların ayağı altındadır. ‘’ hadisindeki nezaket ve sevgi timsali, tüm kadınlara saygı ve selamlarımı sunuyorum. Kadına şiddet, kadınların kaderi olmasın.