TÜRK ORDUSUNUN KIRIKHAN’A GİRİŞİNİN 83. YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

6 Temmuz Şanlı Türk Ordusunun Kırıkhan’a girişinin 83. Yıl dönümü törenle kutlandı.

Cumhuriyet meydanı Atatürk anıtı önünde saat 10.00’da düzenlenen programa ilçe Kaymakamı Mahmuthan Arslan, Garnizon Komutanı Piyade Binbaşı Ahmet Erol Yiğitalp, Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Süleyman Çelik, Siyasi parti temsilcileri ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Kutlama töreni Kaymakamlık Makamı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığının çelenklerinin Atatürk büstüne konulması ile başladı.

Daha sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Silah arkadaşları ve ebediyete intikal etmiş bütün Şehitlerimiz için saygı duşunun yapıldı ve akabinde İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine binaen konuşma yapan Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ; ““Kahraman Türk ordusunun Kırıkhan’a gelişinin ve Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 83. yıldönümünü büyük bir gurur ve mutlulukla kutluyoruz.”

“Kırıkhan, Osmanlı imparatorluğunun son döneminde Belen kazasına bağlı bir Nahiye iken, 1. Dünya savaşı sonrası Fransızların işgaline uğradı. 1924 yılında ilçe merkezi olan Kırıkhan uzun yıllar Fransız işgalinde kaldı. İşgal yıllarından sonra 1939 yılında Hatay ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti yönetimine girdi. Savaşmadan diplomasi zaferi ile Hatay Türkiye Cumhuriyetinin vilayeti oldu. Kuvayı milliye ruhundan ve Birlik beraberlik duygularından hiçbir zaman ödün vermeyen Kırıkhan ve Hatay halkı, özgürlüğüne kavuşmak için sömürgeci güçlere ve itilaf devletlerine karşı tüm gücüyle topyekûn mücadele etmiştir.

6 Temmuz 1938 tarihinde Kurmay Albay Şükrü KANATLI komutasındaki 39. Dağ Tugayı 48.Takviyeli Dağ Alayının Hassa üzerinden Kırıkhan ’a girmesiyle bu şanlı olay Hatay ve Kırıkhan tarihine altın harflerle yazılmıştır.

Büyük coşkuyla, neşeyle, bayram gibi karşılanan Kurmay Albay Şükrü KANATLI, Kırıkhan halkına “Atatürk’ün, Türk Ordusunun ve Anayurdun sizlere selamını getirdim.” Diyerek Kırıkhan halkıyla bütünleşmiştir.

Cumhuriyet döneminde, Hatay konusunu kişisel dava haline getiren Mustafa Kemal Atatürk; “Kırk Asırlık Türk Yurdu Düşman Elinde Kalamaz” ve

“Hatay benim şahsi meselemdir.” Deyip bütün ağırlığını koyarak siyasi dehası ve ustaca yürüttüğü aktif politikasıyla Hatay’ı önce bağımsız devlet haline getirmiş, ardından Hatay ve ilçelerine Türk ordusunun girmesiyle birlikte yaklaşık 20 yıllık Fransız işgaline son vermiştir.

Tarihi Kahramanlık, şan ve şeref dolu Kırıkhan halkımız; “Devlet olmayı değil, Millet olmayı tercih etmiş bir millettir.”

Bu duygu ve düşüncelerle, Kırıkhan’ımızın düşman işgalinden Kurtuluşunun 83. Yıldönümünü en kalbi duygularımla kutluyor, bizlere bu günleri hazırlayan başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Albay Şükrü Kanatlı ile birlikte tüm silah arkadaşlarını, Milleti ve Vatanı için mücadele veren tüm Şehit ve Gazilerimizi şahsım ve ilçem adına bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Bu güzel Cennet vatanımızı bizlere emanet eden, tüm Şehitlerimizin Ruhları Şad, Mekânları Cennet olsun. ‘’ALLAH, hiç kimseyi VATAN’SIZ bırakmasın.” Dedi.

Başkan YAVUZ’un konuşmasının ardından tören sona erdi.

Tören sonrası Kaymakam ARSLAN, Başkan YAVUZ ve protokol üyeleri Garnizon Komutanı Piyade Binbaşı Ahmet Erol Yiğitalp’i ziyaret etti.