Açık

MÜJDE KIRIKHAN..! ASRIN PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

BÖLGE MİLLETVEKİLİMİZ MEHMET ÖNTÜRK’ÜN ÜSTÜN GAYRETLERİ İLE TAHTA KÖPRÜ BARAJININ İHALESİ 28 TEMMUZ PERŞEMBE GÜNÜ YAPILIYOR
Milletvekilliği süresince Ova,Kırıkhan ve Hatay’a kazandırdığı projelerle Hatay’da markalaşan Bölge Milletvekilimiz Mehmet Öntürk, Asrın projesine imza atarak çiftçimize can suyu olmaya devam ediyor.
Bölgemiz Ekonomisinin en önemli unsuru olan çiftçilerimizin yaşadığı sorunlar neticesinde ilçe ve ova ekonomik sorunlar yaşıyor idi.
Bölge Milletvekilimiz Mehmet Öntürk bu soruna köklü çözüm üretebilme adına, toplulaştırma projesini hayata geçirerek çiftçimize can suyu olurken, yaşanan kuraklık sebebiyle de çiftçilerimize 2.ürün ekimi yasaklanıyor idi. Bu sorunlara vakıf olan Milletvekilimiz Mehmet Öntürk, 40 rafta bekleyen Kılavuzlu (Menzelet) projesi ve bunun devamı olan Tahta Köprü Barajının hayata geçirilmesi için uzun zamandır çalışmalarını sürdürüyor idi.
Bölge Milletvekilimizin bu gayretli çalışmaları sonuç verdi ve Tahta köprü barajının yükseltilmesi ihalesi 28 Temmuz 2016 Perşembe günü yapılıyor.
Tahtaköprü Barajının 9,5 metre yükseltilmesi projesi ile 140 milyon m3 ilave depolama sağlanacaktır.
Konuyla ilgili açıklama yapan Milletvekilimiz Mehmet Öntürk “ Bölge çiftçisinin önündeki en önemli sorun sulama suyu yetersizliğidir. Bu yıl beklenenin altında yağış gerçekleşmesi nedeniyle kuraklık yaşanmakta ve ürün ekimi yasağı getirilmiştir. Kendi imkânlarıyla sulama suyunu karşılayan çiftçilerimiz bu kez yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Amik ovasının kaderini değiştirecek Kılavuzlu Projesi devam ederken, buna paralel olarak Tahtaköprü Barajının 9,5 metre yükseltilmesi projesi hayata geçiriliyor.
İhale, 28 Temmuzda yapılacak. Tahtaköprü barajında su birikme seviyesi artacak. Kılavuzlu Barajından aktarılacak su ile bölgenin sulama sorunu ortadan kalkacak hem de ova su taşkınından kurtulacak. “dedi.
Karasu Çayı üzerinde 1975 yılında inşası tamamlanarak 1977 yılında işletmeye açılan Tahtaköprü Barajının 9,5 m yükseltilmesi düşünülmüştür. Barajın yükseltilmesi ile 33 400 ha, Kılavuzlu Barajı’ndan gelen KS 30 kanal ile 984 ha olmak üzere 34 384 ha ek sahanın sulanması söz konusu olmuştur.
“Tahtaköprü Barajının Yükseltilmesi Projesi” ile 3.700 ha mevcut Hassa Sulaması, 8.200 ha mevcut Kırıkhan sulaması olmak üzere toplam 11.900 ha arazinin sulama suyu ihtiyaçları;
33.864 ha sulanamayan yeni arazilerin sulama suyu ihtiyaçlarına cevap verecek.
Kılavuzlu Barajından suyun geleceği tüneli açma çalışmalarında ise sona gelindi. 5450 m uzunluğundaki tünelin yaklaşık 850 metresi kaldı. Tünelin yaklaşık 2 ay içerisinde tamamen açılması hedefleniyor.
400 bin dekar arazisi bulunan Kırıkhan’da 73 bin dekar arazi sulama sahası içerisinde yer alıyor.Projeler hayata geçirildiğinde ovaların tamamına yakın bölümü sulama sahası içerisinde yer alacak.
TEŞEKKÜRLER MİLLETVEKİLİMİZ MEHMET ÖNTÜRK
OVA VE KIRIKHAN SİZE MİNNETTAR