Açık

HAVA ŞEHİTLERİ VE HAVACILIK HAFTASI

14.05.2015
Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ’un Hava Şehitleri günü ve Havacılık haftası ile ilgili yayınladığı mesaj.
Havacılığımız, bütün ordu ve donanmamız gibi vatanı korumaya hazır kahramanlardır. Büyük millet bu evlatlarıyla kendini mutlu sayar istikbal göklerdedir. M . Kemal ATATÜRK.
Kara’ları, denizleri, gökleri ile bölünmez bir bütün olan güzel yurdumuz Türkiye’de 15 Mayıs günü Hava Şehitlerini anma günüdür . Her yıl yurdumuzda Hava Şehitlerimizi 15 Mayıs günü büyük bir saygıyla minnetle duyguları ile anıyoruz.
Dünya barış ülkemizin korunması ve barış ortamının sağlanıp süreklilik uğrunda canlarını seve seve feda eden Hava Şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz ruhları şad olsun . Dünyaya ve bizlere örnek oldular .
1630 yılında Hazerfen Ahmet Çelebi Osmanlı İmparatorluğu zamanında İstanbul Galata kulesinde kanat takarak uçmuş İstanbul Boğazını geçerek Anadolu yakasına geçmiştir . İnsanların uçmayı gerçekleştireceğinin ilk ispatı olan bu başarı dünya milletlerine örnek olmuştur . Bu uğurda çalışanlara inanç güç kaynağı kazanmıştırdır. ABD Devletlerinde ve Avrupa Ülkelerinde uçmak ve uçak çalışmalarına önem verilmiştir . Bir çok taşıma aracı olmakla birlikte yurt savunmasında kullanılmaya başlanmıştır . uçak sanayisi hızla ilerlemiş gelişmiştir. Günümüzde bütün teknik yeniliklere sahip ses hızını aşan yolcu ve savaş uçakları yapılmıştır. Ülkelerin korunması ve barış sağlanmasında havacılık büyük önem kazanmıştır.
Bu konuda çalışmalar askeri alanda başlamıştır 1911-1912 yıllarında Türk Hava Kuvvetleri kurulmuş Türk subayları Avrupa’da havacılık eğitimi almaya başlamıştır. İlk Türk pilotu Hüseyin MÜNİF, öğretmen Sadi Suat Bey, Fazil Bey , Fethi Bey, Sadık Bey ve Nuri beylerdir. İlk kadın pilotumuz Sabiha GÖKÇEN’ dir. Ülkemizde 1938 yılında Devlet Hava Yolları ve 1956’ da ise Türk Hva Yoları kurulmuştur.
İlk Hava Şehit pilot Fethi Bey’den günümüze kadar Şehit olan pilotlarımızı saygı, minnet ve şükran duygularımızla anıyorum Ruhları Şad olsun.

Ayhan YAVUZ
Kırıkhan Belediye Başkanı