BAŞKAN YAVUZ “KIRIKHAN’IN KURTULUŞ BAYRAMI KUTLU OLSUN”

03.07.2017
Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, Kırıkhan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 79. Yıl dönümü münasebetiyle kutlama mesaj yayınladı.
“6 Temmuz 1938 tarihi Kırıkhan’ın emperyalist işgalden kurtuluşunun ve Hatay halkının Kuvayı Milliye ruhuyla başlattığı haklı ve onurlu Hatay Davasını zaferle sonuçlandırdığı tarihsel sürecin önemli bir aşamasıdır. Kurtuluş Bayramımızın 79. yıldönümünü, 6 Temmuz 1938 gününde olduğu gibi bugün de gurur, sevinç ve coşkuyla kutluyoruz” diyen Başkan Yavuz mesajında şunları söyledi;
“Kırıkhan, Osmanlı imparatorluğunun son döneminde Belen kazasına bağlı bir Nahiye iken, 1. Dünya savaşı sonrası Fransızların işgaline uğradı. 1924 yılında ilçe merkezi olan Kırıkhan uzun yıllar Fransız işgalinde kaldı. İşgal yıllarından sonra 1939 yılında Hatay ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti yönetimine girdi.
“Şerefim ve namusum üzerine söz veriyorum Hatayı Ecnebilerin eline bırakmayacağım” diyen, Mustafa Kemal Atatürk, Mondros Mütarekesi ve Milli mücadele yıllarından itibaren Misakı Milli sınırları içinde mütalaa etmiş, bu konuyu hayatta kaldığı sürece içinde daima gündemde tutmuştur. Cumhuriyet döneminde kişisel dava haline getirip “Hatay benim şahsi meselemdir” diyerek bütün ağırlığını koyup siyasi dehası ve ustaca yürüttüğü aktif politikasıyla önce bağımsız devlete kavuşturmuş, ardından da aktif ve dahiyane yürüttüğü politika sonucu Hatay ve ilçelerine Türk ordusu girerek yaklaşık 20 yıllık Fransız işgaline son vermiştir.
6 Temmuz 1938 yılında Kurmay Albay Şükrü KANATLI komutasındaki 39. Dağ Tugayı 48.Takviyeli Dağ Alayı Hassa üzerinden Kırıkhan ’a girerek bu şanlı olay tarihe altın harflerle yazılmıştır.
Büyük coşkuyla, neşeyle, bayram gibi karşılanan Kurmay Albay Şükrü KANATLI, Kırıkhan halkına “Atatürk’ün, Türk Ordusunun ve Anayurdun sizlere selamını getirdim” diyerek Kırıkhan’lılarla bütünleşmiştir.
6 Temmuz 1938 tarihinde Kahraman Ordumuz Kırıkhan’a girerken “Dün hayal gibi görünen bu hakikat bu gün görülmemiş heyecan ve tezahürler arasında tecelli etti” diyen Kırıkhan halkı; Askerlerimizi Kırıkhan’a girerken Yaşlısı, genci, kadını, erkeği ile sevgi seli ve büyük coşku içinde karşılarken Kurtuluş bayramını heyecan içinde askerlerimizle birlikte yaşadılar. Türk Askerinin ayak bastığı bu topraklar artık Anadolu’nun ayrılmaz bir bütünün parçası oldu. Muhteşem karşılama bayramlar gibi coşku, sevinç ve gözyaşları ile bir bütünlük oluşturdu. Böylece ebediyen hem bayrağımız hem de ezan sesimiz susmayacak şekilde konuşlandırılmış oldu.
“Kırk Asırlık Bir Türk Yurdu Esir Kalamaz” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Kahramanları bu ülküyü hayata geçirerek Türk ve Dünya tarihine altın harflerle yazdılar.
Kurutuluş Bayramımızın 79.yıldönümünde, “Yurtta Barış Dünyada Barış” sözleriyle bütün dünyaya önemli bir mesaj veren ve özellikle HATAY için kişisel çaba ve gayretler sarf ederek bizlere bu günleri hazırlayan, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Albay Şükrü Kanatlı ile silah arkadaşlarını, bu millet ve bu vatan için mücadele veren tüm Şehit ve Gazilerimizi şahsım ve ilçem adına bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Bütün Şehitlerimizin Ruhları Şad, Mekânları Cennet olsun.”

Ayhan YAVUZ
Kırıkhan Belediye Başkanı