TRT Belgesel “Çiğdem ‘in Rotası” Kırıkhan ‘da

05.04.2015
TRT Turizm belgesel kanallarında yayınlanan “Çiğdem ‘in Rotası” programı yapımcıları Kırıkhan ‘a geldiler. Çiğdem DELİKANLI ‘ın sunduğu ve TRT Belgesel kanallarında ve Dünyada 117 ülkede seyredilecek şekilde yayınlanacak olan belgesel, İlçemizin Ciğer Kebabı, Bayezid-i Bistami Hz. Türbesi, Gölbaşı sulak alanı ilçemizdeki HAYAD Derneği, Dağ Ceylanları ve tarihi eser yerlerin çekimleri yapıldı. Ayrıca Hüsne TOKLUCU ‘nun hazırladığı yöresel yemeklerin ve kahvaltılıkların sunumu için Gölbaşı Gölündeki küçük adada çekim yapıldı.
Hatay yöresinde meşhur olan ilçemizin kuzu ciğer kebabı özellikleri, pişirilmesi, damak tadı tatbiki olarak çekimi ve sunumu yapıldı. Bayezid-i Bistami Hz. Camii imamı İsmail BAĞ hoca Bayezid-i Bistami Hz. ‘nin manevi yönü İslam Dinindeki yeri ve önemini, inanç önderliğini, manevi dinamiğini tarihsel bilgilerle anlatılarak çekim yapıldı.
Hatay Yardımlaşma Derneği Sözcüsü Rahmi VARDI muhacir-ensar kardeşliği ile birlikte ilçemizde bulunan Suriyeli kardeşlerimizin sorunlarını, barınma, konaklama, beslenme, sağlık, eğitim vb. konularda bilgileri çekimlerle birlikte Suriyeli vatandaşlar ile birlikte açıkladı.
Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, Belgesel yapımcısı ve sunumcusu Çiğdem DELİKANLI ile röportajında soruları cevapladı. Başkan YAVUZ TRT Belgesel “Çiğdem ‘in Rotası” program ekibini ilçemizde ağırlamaktan ilçem ve şahsım adına onur duydum diyerek sıcak, samimi duygularla hoş geldiniz, teşekkür ederim dedi.
Yolların kesiştiği Kırıkhan, ipek ve baharat yolunun kesiştiği noktadadır diyerek, Kırıkhan ’ın kısa tarihçesini açıkladı. İlçemiz 107 bin nüfuslu, 73 mahallesi olup, tarım ön plandadır. Sanayimiz yeni gelişiyor. Adalar mahallemiz Gölbaşı ise 10 bin dönüm üzerinde olup balıkları doğa harikası ile anılan göl olup yurdumuzda sulak alan olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır. İlçe olarak Türkiye ve Dünyaya açılma gayreti içerisindeyiz, hedefimiz yaşanabilir modern bir kent oluşturmaktır. Önce hayal edip sonra gerçekleştireceğiz.
2015 yılında ilçemizin acil ihtiyacı olan Kültür Merkezi, Sosyal Tesis içerisinde sinema ve çok amaçlı salon projeleri bitti. Delibekirli deresi bisiklet ve yürüyüş yolu, peyzaj çalışması yapım aşamasında olup yapımına başlandı. Kırk bir projemizi görev süremizde gerçekleştirmeye gayret etmekteyiz. Ova ile denizi buluşturmayı amaçlanan tünel projesinin önemini ilimiz ve bölgemize ekonomik istihdamın yapacağı katkıları ile denizle birleşecektir. Toplam 30 km tünel ile dünyaya açılacağız, sanayi bölgesi oluşturacağız.
M.K.U. ile birlikte manevi havasını teneffüs ettiğimiz Bayezid-i Bistami sempozyumu hazırlığımızı hayata geçireceğiz Kırıkhanlı olmaktan gurur duyulacak bir yaşanabilir ilçe olacağız, havuç, mısır, pamuk, kavun konusunda sanayileşmenin ekonomik katkısını örneklerle açıklayan Başkan YAVUZ siyah havucun kimyasal sanayisinde ham madde olarak kullanıldığını, bu bereketli topraklarda can bile yetişir.
Dişçiliğimiz bir markadır olaylı ve mektepli diş hekimlerimiz teknolojiyi harmanlayarak marka haline gelmiştir. Yurdumuzun dört bir yanından ve yurt dışından ilçemize diş yapımı için gelmektedirler. Dişçilik sanatımız bir Allah vergisidir. Dünyada eşi ve benzeri yoktur.
Dünya üzerinde yalnız ilçemizde bulunan Gazella Gazella Dağ Ceylanlarını ekiple birlikte İncirli Mahallesi ve Sucu Mahallesi arasında gözlemleyerek ve hikâyesi anlatılarak çekimleri yapıldı. Dağ ceylanları yurdumuzda koruma altına alınmıştır.
Çiğdem ‘in Rotası ilçemiz tarihi yerlerinin çekimlerini yaparak ilçemizden ayrılacaktır. Bu program TRT Belgesel kanalında yayınlanmak üzere hazırlanmıştır.

Trt Belgesel