Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 25 °C
Az Bulutlu

Tarım ve Turizm

Tarım ve Turizm

Kırıkhan İlçesinde Tarım ve Turizm.

 kirikhantarim

.

İlçemizin bir tarım bölgesi olması itibariyle halkın gelirinin büyük bir bölümü tarıma dayanmaktadır. 1980 li yıllardan önce bölgemizde daha çok hayvancılıkla geçim temin edilmekte iken amik gölünün kurutulması sonucu kazanılan verimli arazilerin çiftçilerin pamuk, buğday ve mısır gibi zirai ürünlerin yetiştirilmesine yönelmelerine neden olmuştur. Bu anda dağlık kesimlerde hayvancılık yapılmaktadır. İlçede 2 iplik, 6 yağ fabrikası ve 2 adet mısır kurutma tesisi mevcut olup, biri ÇUKOBİRLİK, 26 özel sektöre ait olmak üzere 27 pamuk çırçır ve prese fabrikası faal durumdadır.

 

4 adet karo imalathanesi, marangozların çalışması sonucu temin edilen bir alan üzerine 107 ortakla marangozlar sitesi kurularak halen 80 marangozun faaliyet gösterdiği bir site mevcuttur. Bundan başka küçük sanayi sitesi yapımı için çalışmalar devam etmektedir. 

İlçemiz İl düzeyinde en geniş arazi varlığına sahip olduğu gibi yine en geniş sulanabilir arazi varlığına sahiptir. Tarıma elverişli arazi miktarı 431.300 dekardır. 300.000 dekarı sulanabilir arazidir. Bu arazinin 72.270 dekarı DSİ sulama sahası içerisinde olup, kurulan Kırıkhan ve Karasu sulama birlikleri (S1 – S2) vasıtasıyla 76.200 dekarı sulama kooperatifleri ve özel kuyular, 138.030 dekarı ise çiftçi imkânları ve gölbaşı gölünden sulanmaktadır. İlçemizde Kırıkhan Sulama Birliği ve Karasu Sulama birliği adı altında 2 sulama birliği mevcut olup, ayrıca 3 sulama amaçlı kooperatif mevcuttur.

 

Besin maddeleri yönünden zengin ve her türlü tarıma elverişli olan ilçemiz tarım arazilerinde genelde ağırlıklı olarak pamuk, buğday, mısır tarımı yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ilçemiz tarım müdürlüğünün yayım çalışmaları neticesinde son yıllarda tünelde ve açıkta kavun tarımı, açık tarla sebzeciliği ve ikinci ürün mısır tarımı ilçemiz çiftçileri tarafından benimsenmiş ve ekonomik önemi anlaşılarak geniş çapta giderek artan miktarlarda ekilmeye başlanmıştır.

 

İlçemizde genellikle küçük aile işletmeciliği şeklinde hayvancılık yapılmakta olup, hayvanların büyük bir kısmını yerli ırk oluşturmaktadır. Bunun yanında besi ve süt sığırı yetiştiriciliği yapılan işletmelerde vardır. Özellikle dağ köylerinde küçükbaş hayvan olarak koyun ve keçi yetiştirilmektedir.

 

İlçemizde 9.300 Çiftçi Aile Sayısı bulunmakta olup, İlçe yüzölçümü olan 687.730 m2 arazinin dağılımı aşağıdaki gibidir.

 

  A-Tarıma elverişli Arazi              : 431.300         

  B-Dağlık-Taşlık Arazi      : 127.844

     -Tarla Arazisi              : 366.820         

  C-Orman Arazisi                        : 103.577

    -Sebze Arazisi             : 30.000           

  D-Göl ve Bataklık                      : 5.009

   -Zeytinlik                                  : 29.150           

  E-Çayır Mera                            : 20.000

  -Meyvelikler                               : 4.300

  -Bağ                                         : 1.030

 

 SOSYAL DURUM

 

        İlçe Nüfusunun büyük bir bölümü ilçe merkezinde oturmakta, yaz aylarında sıcak olması

İtibariyle yaylalara çıkmaktadır.

Halkımızın büyük bir kısmı çiftçilikle uğraşmakta olup, seracılıkta bu alanda önemli yer tutmaktadır.

 

 

TURİZM

 

 

İlçemiz Beyazıt-ı Bestami Türbesinin bulunduğu Helenistik dönemden kalma kale kalıntısı ve su kemerleri özellikle iç turizmin ilgisini çeken bölgelerimizden birisidir.  

 

Gölbaşı gölünde tabii manzara ve balık avcılığı da turizme küçük çapta tesir etmektedir

 

Kırıkhan Belediyesi

Sitemizde yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz..

Cumhuriyet Mahallesi General Şükrü Kanatlı Caddesi No:2 Kırıkhan-HATAY
Santral No: 0326-344 14 22|Faks No: 0326 344 10 06