Başkan Yavuz’un Kut’ül Amare zaferinin 102. Yılı mesajı

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, Kut’ül Amare zaferin 102. Yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
Kut’ül Amere Osmanlı ordusunun Irak’ın Kut Bölgesinde İngilizlere karşı 29 Nisan 1916 yılında kazandığı büyük zafer olduğunu belirten Başkan Yavuz;
“Kut’ül Amere; İngilizleri Çanakkale’den sonra Irak Çöllerinde yendiğimiz Çanakkale zaferinin ikiz kardeşi olup büyük zaferlerimizden birisidir.

Kut’ül Amere Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşın’ da İngilizlere karşı oluşturulan Irak cephesi olup Irak’ta Arap olarak adlandırılan bölgededir ve Dicle – Fırat Havzasında Mezopotamya’yı da için alarak Basra Körfezine kadar uzar.
Büyük kuvvetler Çanakkale yenilgisinden sonra ağırlıklı olarak, Arap Cephelerine İngiliz kuvvetlerini kaydırdılar. Amaç bölgenin kalbi olan Bağdat ‘ı ele geçirmekti.
29 Nisan 1916 da 6.Ordu komutanı Halil Paşa Komutasındaki Türk ordusunun başlattığı kuşatmada Cihan’ı hayrete düşürecek kadar büyük bir zafer elde edilerek Dünya tarihi bu olayı yazmak için kelime bulmakta zorlandı.
Bu kutlu zaferde Türk ordusu 10.000 asker 350 subay şehit verdi. İngilizler ise 30,000 kayıp ile 13,000 İngiliz asker, 500’e yakın içerisinde generallerin bulunduğu subay kadrosunun esir düşmesiyle dünya şaşkına döndü. İşte Cihan İmparatorluğu olan Osmanlı Devletinin, bundan 102 yıl önce İngiliz kuvvetleri ve Müttefiklerine karşı kazandığı “KUTÜL’ÜL AMARE” zaferi tarihte büyük bir öneme sahiptir.
Kut’ül Amare Zaferi; Birinci Dünya Savaşında Osmanlı ordusunun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’ den sonra kazandığı eşsiz zafer sonrası Komutan Halil Paşa 6.Ordunun askerlerine;
“Aslanlar bütün Türklere Şeref ve Şan, İngilizlere Kara Meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında Şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, Ben de hepinizin pak alınlarından öperim. Cümlenizi tebrik ediyorum. Bugün Kut bayramıdır. Bayramınız kutlu olsun’’ Mesajını vermiştir.
Biz Türkler gerektiğinde tüm fertleri ile inancı, vatanı, bayrağı ve devleti uğruna, özgürlüğü uğruna savaşmayı göze alan bir milletiz. Türk Milleti; Malazgirt Zaferinden, Çanakkale destanı ve Kurtuluş savaşına kadar tarihindeki gerçek kahramanlık zaferlerini hiçbir zaman unutmamış ve unutmayacaktır.
Bugün ecdadımızın yazmış olduğu bir başka eşsiz destan olan “Kut’ül Amare” zaferinin 102. Yıl dönümünü idrak etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Kut’ül Amare; Türk milletinin tüm imkânsızlıklara rağmen vatanına nasıl sahip çıktığını gösteren en önemli ve en açık örneklerinden biridir.
Bu duygu ve düşüncelerle Kut’ül Amare zaferinin 102.yılını ve Kut Bayramını yürekten kutlarken Vatanı, Milleti ve Özgürlüğü uğruna şehit düşen bütün askerlerimizi saygı ve minnet duygularıyla bir kez daha anıyor, Asil kanlarıyla vatan toprağını bizlere helal kılan ecdadımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhları Şad, Mekânları Cennet Olsun” dedi.