BAŞKAN YAVUZ “ATATÜRK ‘Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ MİLLETİMİZE VE GENÇLERİMİZE KUTLU OLSUN”

17.05.2016
Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, 19 Mayıs Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının 97.yıl dönümü münasebetiyle yazılı bir mesaj yayınladı. Başkan Yavuz mesajında şunları söyledi;

“Kurtuluş Savaşını kazanan büyük iradenin emanetine sahip çıkan aziz milletimizin Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.
Bugün 19 Mayıs 1919 ‘da Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Bandırma Vapuru ile Samsun ‘a çıkarak, itilaf devletlerinin Anadolu işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşının başlattığı gündür.

Türk milletinin kendi kaderinde ve ülke yönetiminde söz sahibi olmasının miladı olan 19 Mayıs, Türk milletinin esaret zincirinin kırmak adına büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün attığı büyük adımın adıdır. 19 Mayıs; Anadolu’da esir olmak istemeyen Milletimiz için Adaletin başladığı tarih olması bakımından önemli bir gündür. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’ da Samsunda başlattığı bağımsızlık hareketi, milletimizin azim ve kararlığı ile birleşerek tüm yurtta dalga dalga yayılmış ve milli mücadelemiz zaferle sonuçlanmıştır.

19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyetinin tarihteki dönüm noktalarından biridir. 19 Mayıs ‘ı daha iyi anlayabilmek için Atatürk ‘ün 16-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunun çok iyi bilinmesi gerekir. Bu yolculuk Ülkemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yolunu açtı. Bu yolculuk, milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek uğrunda halkımızın küllenen umutlarını canlandırmış, Anadolu insanının tek yumruk, tek yürek olmasını sağlamıştır.

1914-1918 yılları arası I. Dünya savaşı sonrası, Anadolu itilaf devletleri tarafından işgal edilmiş, silahları, topları ve ordusu dağıtılmış Mondros Ateşkes antlaşması imzalanmış, yurdumuz bir fiil olarak işgal edilmeye başlanmış, Fransızlar; Adana, Hatay ve çevresini, İtalyanlar; Antalya ve çevresini, Yunanlar; İzmir ve çevresini işgal ederken, İstanbul Boğazı düşman gemileri ile işgal edildi.

İşte 19 Mayıs; Bu işgalleri yok etmek için çıkılan yolun başlangıcıdır. Bu kutlu mücadele; Samsun ‘dan başlayarak dalga dalga Anadolu ‘ nun dört bir yanına yayılmaya başlandığı, Erzurum-Sivas kongresi “Ya Bağımsızlık Ya Ölüm” ilkesi ile yurdumuz düşmandan kurtuluncaya kadar devam ettiği büyük zaferlerin yaşandığı kahramanlık hikayeleridir.
23 Nisan 1920 TBMM açılışı, düzenli ordunun kurulması, bu milli ordunun işgalci düşman orduları ile çarpışmaya başlaması I.İnönü, II.İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan savaşları sonunda yurdumuzun düşman kuvvetlerinden temizlenmesi ve kurtulması sağlandı. 19 Mayıs bağımsızlığına düşkün Türk milletine vurulmak istenen esaret zincirlerini parçalama kararlığının ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna öncülük eden Kurtuluş Savaşının,
19 Mayıs 1919 Bağımsızlık ateşinin ateşlendiği özgürlüğe ve bağımsızlığa ilk adımın atıldığı gündür.
Bu günü Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutluyor, bu kahramanlık destanını, o yıllarda yaşanan büyük sıkıntıları çekilen çileleri tekrar yaşamamak için unutmamaya, yeni genç nesillere de ders alsınlar diye unutturmamaya çalışıyoruz. Gençlerimize daha iyi bir yaşam, daha umutlu bir gelecek hazırlamak zorundayız. Dinine , diline , kültürüne bağlı özgür ve hür düşünceli, toplumdan, dünyadan haberdar, gelişmelere açık gençler yetiştirmek görevimiz olduğu bilinciyle mücadele ediyoruz.
Vatanın bütünlüğü ve milli egemenliğin simgesi olan milli bayramlar her zaman coşkuyla kutlanmalıdır.
19 Mayıs Atatürk’ ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramı heyecanını, yurdumuzun her köşesinde milletçe hep birlikte bir kez daha yaşıyoruz. 97 yıl önce başlatılan bu kutlu mücadeleyi sonsuza kadar yaşatmaya da devam edeceğiz.

Bu duygularımla 19 Mayıs Yeni Türkiye ‘nin ve Atatürk ‘ün doğum günüdür. Milletçe kutladığımız Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız vesilesiyle başta ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele yolunda, vatanımızın birliği ve bütünlüğü için şehit olan asker ve polislerimizi, tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz, mekânları cennet olsun.”

Ayhan YAVUZ
Kırıkhan Belediye Başkanı