ATATÜRK ‘Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

18.05.2015
Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ ‘un, Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının 95.yıl dönümü mesajı;
Kurtuluş Savaşını kazanan büyük iradenin emanetine sahip çıkarak aziz milletimizin Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.
Her yıl 19 Mayıs tarihinde kutladığımız Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Türkiye Cumhuriyetinin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Milli Bayramıdır. Bugün 19 Mayıs 1919 ‘da Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Bandırma Vapuru ile Samsun ‘a çıkışı ve bugün itilaf devletlerinin Anadolu işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşının başladığı gündür.
Türk milletinin kendi kaderinde ve ülke yönetiminde söz sahibi olmasının miladı olan 19 Mayıs Türk milletinin esaret zincirinin kırmak adına büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK ’ün atığı büyük adımın adıdır. 19 Mayıs Anadolu’da esir olmak istemeyen Milletimiz için Adaletin başladığı tarih olması bakımından önemli bir gündür. Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’ da samsunda başlattığı bağımsızlık hareketi milletimizin azim ve kararlığı ile birleşerek tüm yurtta dalga dalga yayılmış , milli mücadele zaferle sonuçlanmıştır.
Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye ‘nin dört bir yanında coşku ve mutluluklarla spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Bu milli bayramı Atatürk Türkiye ‘nin geleceği ve Türk gençlerine armağan etmiştir.
Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki vatan bütünlüğü ve milli egemenliğin önemi milli bayramlardır. Bunun için coşkuyla kutlanmalı ve kutluyoruz.
19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyetinin tarihteki dönüm noktalarından biridir. 19 Mayıs ‘ı daha iyi anlayabilmek için Atatürk ‘ün 16-19 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul – Samsun yolculuğunun çok iyi bilinmesi gerekir. Bu yolculuk kurtuluş yolunu açtı. Bu yolculuk milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek ve küllenen umutları canlandırmıştır. Anadolu insanını tek yumruk, tek yürek olmasını sağlamıştır. Türk Milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak bu savaşta tüm gücünü millete olan inancından almıştır.
1914-1918 yılları arası I. Dünya savaşı sonrası, Anadolu itilaf devletleri tarafından işgal edilmiş, silahları, topları ve ordusu dağıtılmış Mondros Ateşkes antlaşması imzalanmış, yurdumuz bir fiil olarak işgal edilmeye başlanmış, Fransızlar Adana, Hatay ve çevresini, İtalyanlar Antalya ve çevresini, Yunanlar İzmir ve çevresini işgal ederken, İstanbul Boğazı düşman gemileri ile dolarak işgal edildi.
İşte 19 Mayıs bu işgalleri yok etmek için çıkan yolun başlangıcıdır. Bu kutlu mücadele Samsun ‘dan başlayarak dalga dalga Anadolu ‘ nun dört bir yanına yayılmaya başlandığı Erzurum-Sivas kongresi “Ya Bağımsızlık Ya Ölüm” ilkesi ile yurdumuz düşmandan kurtuluncaya kadar savaş, 23 Nisan 1920 TBMM açılışı, düzenli ordunun kurulması, bu milli ordunun işgalci düşman orduları ile çarpışmaya başlaması I.İnönü, II.İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan savaşları sonunda yurdumuz düşman kuvvetlerinden temizlenmesi ve kurtulması sağlandı.
İşte 19 Mayıs 1919 Bağımsızlık ateşinin ateşlendiği özgürlüğe ve bağımsızlığa ilk adımın atıldığı gündür. Bugünü Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutluyor, bu kahramanlık destanını, o yıllarda yaşanan büyük sıkıntıları çekilen çileleri tekrar yaşamamak için unutmamaya, yeni genç nesillere de ders alsınlar diye unutturmamaya çalışıyoruz.
Bu duygularımla 19 Mayıs Yeni Türkiye ‘nin ve Atatürk ‘ün doğum günüdür. Milletçe kutladığımız Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı Atatürk ‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız vesilesiyle başta ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele yolunda şehit olan tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz, mekânları cennet olsun.
Hürriyetin adı 19 Mayıs
Gençliğe verilmiş bir meşale 19 Mayıs