51. Kütüphaneler Haftası

27.03.2015
Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ ‘un 51. Kütüphane Haftası dolayısıyla yazılı mesajıdır.
Öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek kitap sevgisini arttırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmek amacıyla yurdumuzda 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü başlayan hafta Kütüphaneler Haftası olarak kutlanır.
Kitap okumanın, kitap okutmanın insan hayatını her yönden zenginleştirir, sayısız pencereler ve farklı bakış açıları sağlayan, kişinin gelişmesi ve kendisini daha iyi ifade etmesini, bilgi, beceri dağarcığını zenginleştirdiği, yaşam kalitesini yükseltir, cehaletten kurtulmasını sağlayan her yönüyle güçlü bir kişilik kazandırır.
Belirli bir düzene göre sınıflandırılmış süreli yayın (Dergi, Gazete), grafik, görsel ve işitsel belgelerin bir alanda bulunduğu yapı olan kütüphane toplumun uzun ortak zenginlik kaynağıdır, herkes faydalanabilir.
Dünyanın ilk kütüphanesi İzmir ‘in Selçuklu ilçesinde Efes Antik kentinde ortaya çıkmıştır. Türklerin ilk kütüphanesi Selçuklu Veziri Nizamül Mülk tarafından Nişabur da kurulan Nizamiye Medresesindeki kütüphanedir. Fatih Sultan MEHMET medreselerde kitaplıklar kurdurmuştur.
1882 tarihinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi ilk kütüphanedir. 1948 yılında Ankara Milli Kütüphane kurulmuştur. Dünyanın en büyük kütüphanesi Paris teki Bibliyotek Nasyona kütüphanesidir.
30 Mart – 5 Nisan arasında kutlanan kültürler arası diyalog ve kütüphaneler haftasında kütüphane çalışanlarına en içten duygularımla sağlık, mutluluk diler öğrencilerimize ve gençlerimize daha çok kitap okutma sevdasında başarılar dilerim.
– Kütüphanelerimiz sıcak bilgi yuvasıdır
-Geçmişimizi geleceğimize hazırlayan kütüphanelerdir
-Kütüphaneler hazinedir, bu hazinenin değerini paralar belirleyemez, yetişen insanlar, icatlar, buluşlar, bilimler bu hazinedir.

Ayhan YAVUZ
Kırıkhan Belediye Başkanı