Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 25 °C
Az Bulutlu

BAŞKAN YAVUZ “TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL RUHU, İSTİKLAL MARŞIMIZ’DIR

BAŞKAN YAVUZ “TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL RUHU, İSTİKLAL MARŞIMIZ’DIR

BAŞKAN YAVUZ “TÜRK MİLLETİNİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL RUHU, İSTİKLAL MARŞIMIZ’DIR”

09.03.2017
Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, İstiklal Marşımızın kabulünün 96 yılı münasebetiyle kutlama mesajı yayınladı.

“Dünyadaki bütün ülkelerin kendilerine ait milli marşları vardır. Vatan ve bayrak sevgisinin göstergesi olan marşlar milli duyguların dile dökülüş biçimidir. Hürriyet ve istiklal bu milletin ruhudur.” Diyen Başkan Yavuz mesajında şunları söyledi;

“Türk milletinin istiklal ruhunu anlatan İstiklal Marşımız; Milli Mücadeleyi gerçekleştiren kahraman ordumuza ithaf edilen kutsal bayrağımızla birlikte Türkiye Cumhuriyetinin sembolüdür. Vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder.

İstiklal Marşımızın anlamını iyi kavrayabilmek için, Mehmet Akif ‘i iyi bilmek, O’nun bütün yönleriyle benimsediği milli mücadele ruhunu kavramak, O ruhu bütün kalbi duygularla hissederek yaşamak gerekir. Mehmet Akif Milli Mücadele yıllarında cephenin en ileri hatlarına kadar, istiklal yolundaki faaliyet ve konuşmaları yakından yaşayarak halk ruhunu, Milli Marşla ebedileştirerek Kuva-yi Milliye ruhunu yaşamış ve yaşatmış, Türk Milletinin; Hürriyet, Vatan, Din, İstiklal gibi uğruna can verilebilecek mukaddes değerler için savaştığını apaçık ifade etmiştir.

Türk Kurtuluş savaşının başlarında, istiklal harbinin milli bir ruh içerisinde kazanılmasını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı 1921 yılında bir yarışma düzenlemiş ve bu yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ankara ‘da ki Taceddin Dergâhında yazdığı ve istiklal savaşı veren Türk Ordusuna hitap ettiği şiir 12 Mart 1921 yılında büyük coşku ve sevinç ile ayakta alkışlarla kabul edilmiştir. Şiiri ilk okuyan kişi ise döneminin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi TANRIÖVER olmuştur. Şiirin tamamı dörtlükler halinde 10 kıta olarak yazılmış ve 41 mısradan oluşurken sadece son dörtlüğü beş mısradır.

İstiklal Marşımızın manası ve taşıdığı tarihi değeri bakımından büyük Türk Milletini ebediyen ayakta tutacak kadar derin ve büyük önemi vardır. Mehmet Akif İstiklal Marşı mısralarını milli mücadelemizin gerçek anlamı ve ruh yapısını ordumuzla birlikte cephede bizzat yaşayarak yazıyordu.

Türk Milletine hitaben;
“Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.”

diyerek seslenen Mehmet Akif “Allah Türk Milletine bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözleriyle İstiklal Marşını Türk Milletine hediye etmiştir. Bir diriliş, bir bağımsızlık savaşı ancak bu kadar güzel sözlerle ifade edilmiştir. Mehmet Akif İstiklal Marşını Türk Ordusuna armağan ederken, şiirlerini toplamış olduğu Safahat adlı eserine koymamıştır.

İstiklal Marşımız; Milli karakterimizi, tarihimizi, imanımızı, milli mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan, o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesille aktaran emsalsiz abide, Türk milletinin ruhunda söz ile örülmüş bağımsızlık marşıdır.

İstiklal Marşımız; Şanlı bir mazisi olan, üç kıtaya hükmeden Türk milletinin bayrağının ve vatanının ebediyen yaşayacağını müjdelemiş; Milli karakterimizi, ruhumuzu, imanımızı, milli mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan ve o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesille aktaracak olan emsalsiz bir abidedir.

İstiklal Marşımız; Milletimizi, Bayrağımızın altında tek fikir, tek amaç uğruna birleştiren, Devletimiz ve milletimizin ölümüne direnişini, varoluş destanını, dünya tarihinde kesintisiz bir şekilde hürriyet ve istiklalini muhafaza ve müdafaa etmiş onurlu bir millettin kahramanlık destanını anlatmaktadır.

Mehmet Akif bizlere armağan ettiği İstiklal Marşıyla; İmkânsızlıklar ve yoksulluk içinde de olsa Kurtuluş Savaşımızın kazanılabileceği inancını kalbimize kazımış, Türk askerlerinin yürekliliğini, özverisini ve güvenini ortaya koymuş, Türk Milletinin vatanına, bağımsızlığına ve dinine bağlılığını dile getirmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın kabulünün 96. Yıl dönümünde Milletimizin kahramanlık destanını yazan, vatan şairimiz Mehmet Akif ERSOY ‘u ve kahraman Şehitlerimizle birlikte tüm gazilerimizi milletçe minnet, şükran ve rahmetle anıyor, mekânları cennet, ruhları şad olsun diyoruz”.

Ayhan YAVUZ
Kırıkhan Belediye Başkanı

istiklal marşının kabulünün 96.yılı kutlu olsun

Kırıkhan Belediyesi

Sitemizde yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz..

Cumhuriyet Mahallesi General Şükrü Kanatlı Caddesi No:2 Kırıkhan-HATAY
Santral No: 0326-344 14 22|Faks No: 0326 344 10 06